Forbrukslån
Forbrukslån

Lønn, utgifter og inntekter… det er ikke alltid vi får disse faktorene til å stemme overens. Har du lån, som forbrukslån, boliglån eller annet krever det litt planlegging. Å hele tiden måtte prioritere hva man skal betale først og sist er en krevende øvelse – og går dessverre ofte galt etter hvert. Lag deg rutiner og et budsjett.

Les også denne artikkelen: Veien ut av betalingsproblemer.

Å få pengene til å strekke til

Har du et forbrukslån eller kredittkortgjeld du sliter med? Du er ikke alene, flere og flere nordmenn opplever å få betalingsvansker. Å ha en sunn privatøkonomi handler om å være i forkant av eventuelle problemer, som kan dukke opp. Ha en form for budsjett og en langsiktig plan. De aller fleste vet hvilke faste utgifter man har pr måned. Hva med å ha en konto som er til regninger av forskjellig slag? Hver gang du får lønn setter du av penger til alle utgifter. Helst litt i overkant av hva du trenger. Over tid vil det gi deg en buffer om noe ekstra dukker opp. Gjør det slik at du på brukskontoen din har kun de pengene du har råd å bruke på løpende utgifter, som for eksempel bensin, mat og klær.

Å finne de faktiske utgiftene

Å finne de faste utgiftene er enkelt. Sjekk hvor mye du betaler på forbrukslån, hus og annet og legg sammen. Det er de løpende utgiftene som kan være litt varierende og mer kronglete å finne. Et tips er å ta vare på alle kvitteringer en periode, for eksempel en måned eller to. Beløp du ikke har kvitteringer for, som kaffen på bensinstasjonen og liknende, kan du skrive opp. Når perioden er over legger du alt sammen og vil få et bilde av hvordan dine løpende utgifter ser ut. Det er disse pengene som kan stå på en brukskonto. La oss også få lov å legge til; du vil antakelig bli overrasket over hvor mye en tier her, og en tier der, blir til sammen på en måned. Hva med å spare disse småsummene i stedet for?

Les: Kutt kostnadene på forbrukslån med få eller ingen gebyr.