Forbrukslån
Forbrukslån

For kun noen få tiår siden så var det kun banker og rene finansieringsinstitusjoner som tilbydde forbrukslån til det norske folk. Nå har tidene forandret seg, og alt fra flyselskaper til elektronikkbutikker tilbyr nå slike lån. Og det stanser heller ikke der. Stadig flere selskaper prøver seg på formidling av slike lån.

Fra den ene bransjen til den andre

Vi skal nå se på to konkrete eksempler på kommersielle aktører som prøver seg i lånebransjen. Det er henholdsvis Komplett Bank og Bank Norwegian vi skal se nærmere på, der førstnevnte eies av Komplett-gruppen, som «egentlig» driver salg av elektronikkprodukter gjennom nettbutikken Komplett.no. De startet i 2014 med å tilby forbrukslån til nordmenn. Det samme gjorde Bank Norwegian. Oppstarten av denne internettbanken var ikke mange årene etter at flyselskapet Norwegian gjorde suksess på norsk jord. Nå er de en av markedets største tilbydere av forbrukslån, og har følgelig hoppet fra den ene bransjen til en helt annen, og bankselskapet gjør det nå også bra i Sverige.

Tjener penger på låneformidling

Landets største mediekonsern, Schibsted, har neppe dårlig råd – men finner stadig nye veier for å tjene penger. Nå formidler de forbrukslån gjennom lånetjenesten Lendo, som er den mest populære i Norge. Selskapet eier også gigantiske nettsteder som FINN.no, Aftenposten og VG Nett, og er følgelig en pengemaskin av dimensjoner. Men det er som kjent mye penger å tjene på forbrukslån, noe som stadig flere kommersielle aktører merker.