Forbrukslån
Forbrukslån

Gjeld kan være en stor belastning for vår personlige økonomi. Lær hvorfor du burde kvitte deg med de dyreste lånene først.

Renten avgjør

Rente er noe alle må betale når de låner penger, men avhenger i stor grad av hvilket lån det er snakk om. Hovedregelen er at lån uten sikkerhet har de aller høyeste rentene, og da er det spesielt snakk om kredittkort, forbrukslån og sms-lån. For kredittkort kan man komme opp i så mye som 30% effektiv rente, og det er svindyrt med tanke på rentenivået på for eksempel et boliglån.

Mange ønsker å gjøre drastiske endringer i familie økonomien som gjør det lettere å betale regninger i tide. Da er det viktig å begynne med gjeld, og å begynne på toppen. Ved å betale ned de dyreste lånene sparer du differansen, og dette kan illustreres med et enkelt eksempel.

Du sitter med kr 20 000 i kredittkort lån med 20% effektiv rente, der dette tilsvarer en månedlig nedbetalingssum på kr 20 000 * 0,2 *1/12 = kr 333,3 per måned. Sammenligner så dette med et billån på kr 20 000 med 10% rente. Her betaler du kr 10 000 * 0,1 *1/12 = 166,6 kr. Med andre ord vil du spare inn differansen ved å betale inn det dyreste lånet først.

Husk at dersom du har et studielån hos Statens lånekasse for utdanning, er dette sannsynligvis det siste lånet du burde prioritere. Har du stram økonomi, er det bedre å betale annen gjeld først, og kanskje be om betalingsutsettelse på studielånet.

Gjør de rette prioriteringene

Alle burde sette opp sitt eget budsjett, slik at man har kontroll over økonomien og vet hvor pengene tar veien. Det sies ofte at gjeld er å betale renter på utålmodighet, og det er nok ikke veldig langt fra sannheten. Å bruke kreditt for å holde den personlige økonomien flytende er ingen god ide, med mindre det er snakk om kjøp av hus og bil som er nødvendige eiendeler.

Begynn med å sette opp alle inntekter, og deretter alle de normale utgiftene. Det er smart å samle opp alle kvitteringene for det du kjøper i løpet av en måned. En tommelfingerregel er å sette til side 10% av alle inntekter hver måned for uforutsette utgifter, og dette vil hjelpe deg godt senere.

Ta en titt på gjelden, og sorter den ut etter hva som er dyrest. Sett deretter opp et budsjett hvor du fokuserer på å betale tilbake den dyreste gjelden så fort som mulig. Faktisk sparer du penger desto raskere du betaler den tilbake. Det kan også være smart å ta noen ekstra skift hver helg kun med den hensikt å betale tilbake den dyreste gjelden.

Først men sist

Gjeld kan holde tilbake enhver av oss, og er en brysom ekstrabyrde å måtte ta hånd om. I dagens forbrukersamfunn får vi ofte tilsendt kredittkort og tilbud om lån flere ganger i måneden, og fristelsen kan være stor for å dra nytte av tilbudet.

Det gjelder å ha god selvtillit, og å vite hvilke typer gjeld man holder seg unna. Er du forsiktig og handler varsomt med hvilken gjeld du setter deg i vil du spare penger og få en bedre livskvalitet. Om du ønsker kredittkort må du i det minste sørge for å ha en inntekt som kan dekke utgiftene til dette samt en ekstra bufferkonto til å dekke uforutsette utgifter.