Forbrukslån
Forbrukslån

Du har kanskje tidligere tenkt at det var rart at en venn av deg fikk bedre rente på et forbrukslån, enn det du selv har fått. Spesielt når dere stort sett tjener det samme. Men, det er ikke så uvanlig. Bankene bruker en rekke kriterier for å bedømme hvilken rente du må betale for lånet du har blitt innvilget. Og mye har å gjøre med risiko. For en bank tenker at det alltid er risiko ved å låne ut penger uten sikkerhet, men med noen kunder er risikoen større enn hos andre. Og banken tar seg betalt for denne ekstra risikoen ved hjelp av høyere rente.

Inntekt og gjeld

En høy inntekt og lav gjeld, er som regel lik en lav rente. De fleste bankene stiller som krav at du har en minimumsinntekt på kr 200 000 for å få et forbrukslån. Jo høyere inntekt, jo større sjanse mener banken det er for at lånet blir tilbakebetalt. Lav risiko og lav rente. Men, har du mye gjeld selv om du har en høy inntekt, blir banken usikker og renten du blir tilbudt blir høyere.

Alderen din har også betydning

En annen ting som er avgjørende for renten er alder. Er en lånesøker veldig ung vil denne ofte få tilbudt en høyere rente enn en person som er eldre. Det samme gjør seg gjeldende med utdanning. En søker med høyere utdanning vil som oftest også få en lavere rente enn den som har en lavere utdannelse. Banken mener at skulle søkeren mister jobben, så er det en større sjanse for at en person med høyere utdanning får seg ny jobb. Og sist men ikke minst, banken ser også på betalingshistorikk. Den som betaler alle regninger til forfall får gjerne en lavere rente.