Forbrukslån
Forbrukslån

Å ta opp et lån betyr også at det skal betales tilbake, med renter. Derfor er det viktig at du vurderer hva du kan betjene av ekstra utgifter pr måned. Bankene er pålagt å kreve en viss årsinntekt, gjennom lovgivning.

Banken har krav

Bankene gir et godt utvalg av forbrukslån. De fleste tilbyr også lån uten sikkerhet, og det medfører en ekstra risiko for banken. Dermed vil slike lån ha noe høyere rente enn lån med sikkerhet. I tillegg er det et krav at du har en inntekt som kan betjene lånet du søker om. Det er du som har ansvaret for å vise at du er kredittverdig og har en stabil inntekt. Banken ber om denne informasjonen når du søker, og er inntekten for lav er de pålagt ved lov å fraråde lånet. Vær oppmerksom på at en del useriøse aktører låner ut selv om du ikke har stabil inntekt. Vi vil fraråde å benytte disse tilbudene da det fort kan føre deg inn i økonomiske problemer.

Årsinntekten

Når man skal søke om et lån er det en selvfølge å se gjennom sin egen økonomi, slik at en vet at en kan betjene et lån. Det frarådes å ta opp mer lån enn 3 ganger årsinntekten din, uavhengig av type lån. De fleste bankene har en nedre grense for årsinntekt om du søker et forbrukslån. Grensen varierer fra bank til bank, men en kan på generelt grunnlag si, at den ligger i området kr 100 000 – kr 200 000. Inntekt på dette nivået vil være i stand til å kunne betjene små lån. Skal man benytte tilrådingen vil det si lån i størrelsesorden kr 300 000 – kr 600 000, som maksimalt lånebeløp.