Norges Bank satte den 11. desember ned styringsrenten. Det vil over tid ha betydning for deg og de lånene du har. Dette da styringsrenta bestemmer en stor del over hva bankene tar i renter på lån, blant annet for forbrukslån. Med det sagt, ingen grunn til å forvente endringer umiddelbart.
Hva er styringsrente
Avgjørelsen om styringsrenten skal gå opp eller ned gjøres av Norges Bank. Årsaken til at dette kan påvirke din privatøkonomi direkte er, at bankene låner penger fra Norges Bank til satsen på styringsrenten. Pengene bankene låner bruker de så til å gi lån til lånekundene sine. Renten du får på et forbrukslån er da altså satsen på styringsrenta, med et rentepåslag fra banken. Styringsrenten settes utfra et helhetlig perspektiv, både med tanke på norsk og internasjonal økonomi. Den viktige faktoren i denne vurderingen er det internasjonale pengemarkedet, og hvordan det som skjer der kan påvirke Norsk økonomi.
Styringsrenten og lån
I dagens Norge er det mange som har lån. Boliglån har hovedtyngden av alle lån i Norge. Vi har faktisk så mye som over 2 milliarder i boliglån totalt sett. I tillegg kommer da andre lån folk har. Det kan være alt fra lån til bil eller små forbrukslån. Dermed vil det si at om styringsrenten går ned vil det gi utslag på privatøkonomien, i en positiv forstand. Når Norges Bank setter ned satsen på styringsrenta til bankene vil altså rentene på lån også gå ned. Har du da et forbrukslån på kr 200 000 fra for eksempel Santander Consumer Bank er det kroner spart.